Pengguna Telefon Bimbit: Sentuh nombor berikut untuk menelefon kami: 010-365 8513. Call SEKARANG!!

NIKAH IN THAILAND (ENGLISH)

Khidmat Nikah Siam - Pakej Nikah di Thailand

Terdapat ramai individu yang menawarkan khidmat nikah Thailand, terutamanya nikah di Songkhla, Majlis Agama Islam Cawangan Betong, Yala dan nikah di Narathiwat.

Dalam memilih khidmat yang ditawarkan, selain tempat nikah dan jurunikah yang diiktiraf, pertimbangan wajar diberikan kepada

Nikah Sindiket - Nikah Tak Sah

Terdapat banyak juga sindiket yang menawarkan nikah di Thailand atau di Malaysia, tapi tidak melalui Pejabat Agama. Elakkan mereka. Nikah yang sah dan dapat surat nikah yang sah cuma melalui Pejabat Agama.

Ada juga yang mengaku dilantik oleh Pejabat Agama untuk menjadi jurunikah dan mereka tunjukkan surat kononnya dari Pejabat Agama. Ini pun palsu. Elakkan mereka supaya sah nikah dan dapat surat nikah yang sah. Samada di Malaysia atu Thailand, pergi ke Pejabat Agama untuk nikah.

 

Tempat selamat untuk Nikah di Thailand

Elakkan nikah di Narathiwat, Yala (termasuk Betong) dan Pattani sebab kawasan itu selalu berlaku rusuhan. nikah di Narathiwat, Yala dan Pattani kurang selamat Nikah di Narathiwat, Betong dan Pattani kurang selamat

Pengiraan Harga Nikah di Thailand

Diantara elemen kos bagi pernikahan di Sempadan Siam ialah

 1. Kos perjalanan pergi balik dari Malaysia ke Siam (kenderaan, minyak, pemandu, dll)
 2. Bayaran kepada jurunikah, saksi, pengeluaran surat nikah dan lain-lain berkaitan akad nikah
 3. Bayaran kepada Majlis Agama untuk pengeluaran surat pengesahan yang ditujukan kepada Konsulat Malaysia
 4. Kos perjalanan ke Konsulat Malaysia dan bayaran kepada Konsulat Malaysia untuk pengeluaran surat pengesahan yang ditujukan kepada Pejabat Agama di Malaysia

Kos Keseluruhan

Perhatikan dari peta di atas bahawa Betong, Golok, Tak Bai dan Majlis Agama Islam Narathiwat (MAIN) tersangat jauh dari Konsulat Malaysia di Songkhla. Masa perjalanan ke Konsulat adalah lebih dari 4 jam.

Jarak yang jauh ini menyebabkan agen yang membawa pasangan untuk nikah di Narathiwat atau Betong tidak membawa pasangan ke Konsulat Malaysia untuk mendapatkan surat pengesahan Konsulat yang sangat penting itu. Pasangan akan terpaksa pergi semula ke Songkhla dengan kos tambahan.

Majlis Agama Islam Yala (MAIY) di Sateng dan Majlis Agama Islam Pattani (MAIP) di Muang Pattani adalah lebih dekat dengan Konsulat Malaysia. Masa perjalanan ialah lebih kurang dua jam. Kalau nikah di MAIY atau MAIP, ada kemungkinan tak sempat memohon surat pengesahan Konsulat pada hari yang sama. Ini bermakna bahawa kos tambahan akan diperlukan untuk berada di Thailand sehari lagi.

Tempat kahwin di sempadan Siam yang terbaik ialah di Majlis Agama Islam Songkhla (MAIS), sebab Konsulat Malaysia bagi seluruh Selatan Thailand terletak tak sampai 30 minit dari MAIS kalau menaiki kereta.Kalau nikah di MAIS, segala urusan boleh selesai dalam masa 2 hari bekerja. Tak perlu dua kali perjalanan, dengan kos tambahan, seperti yang dilalui oleh pasangan yang nikah di Narathiwat atau Betong. Dan pakej yang ditawarkan perlulah lengkap sehingga dapat surat pengesahan dari Konsulat Malaysia, supaya anda tidak bermasalah untuk mendaftarkan perkahwinan anda setelah pulang ke Malaysia nanti, atau kalau disoal oleh Pegawai Pencegah Maksiat. Sijil nikah saja tak cukup.

Tempat Nikah yang Diiktiraf

Tempat nikah yang diiktiraf oleh Malaysia ialah:

 1. Majlis Agama Islam Songkhla (di Khlonghae)
 2. Majlis Agama Islam Satun
 3. Majlis Agama Islam Pattani (di Muang Pattani)
 4. Majlis Agama Islam Yala (di Sateng)
 5. Majlis Agama Islam Narathiwat (di Muang Narathiwat)

Tempat lain seperti Golok, Tak Bai dan Betong tak ada dalam senarai JAKIM. Berhati-hati dengan agen yang menawarkan khidmat nikah di tempat selain Majlis Agama Islam yang tersenarai di atas, sebab ada kemungkinan mereka adalah dari sindiket nikah palsu yang menggunakan khidmat jurunikah yang tak bertauliah dan yang akan memberikan surat nikah palsu.

Begitu juga dengan sesiapa yang menawarkan pernikahan di sempadan, dalam kawasan Malaysia, menggunakan jurunikah dari Thailand. Pernikahan itu tak sah. Elakkan!

Dokumen Nikah dari Thailand

Dokumen nikah yang perlu diperolehi dari Thailand adalah:

 1. Surat nikah (Jawi)
 2. Surat pengesahan nikah dari Majlis Agama (Rumi)
 3. Surat tauliah jurunikah
 4. Gambar bersama jurunikah dan saksi
 5. Salinan IC dan pasport dengan cop masuk ke Thailand
 6. Surat pengesahan nikah dari Konsulat Malaysia di Songkhla
 7. Resit bayaran dari Konsulat Malaysia

Semua dokumen di atas akan diperlukan di Malaysia nanti.

Dalam pada itu,

Jangan lupa membawa salinan pakaian dan sebagainya untuk pernikahan anda, jika perlu.

Pemilihan Tarikh Nikah

Pilih mana-mana tarikh yang difikirkan sesuai. Sekurang-kurangnya dua hari bekerja diperlukan (bukan Sabtu atau Ahad atau hari cuti am) kalau ingin dapat surat pengesahan dari Konsulat Malaysia sebelum balik ke Malaysia. Surat ini diperlukan untuk pendaftaran nikah di Malaysia nanti dan diperlukan juga kalau disoal oleh Pegawai Pencegah Maksiat sebelum pernikahan itu didaftarkan di Malaysia.

Lihat dulu Tarikh Cuti Thailand sebelum menetapkan tarikh untuk nikah di Thailand.

Ada soalan atau kemusykilan?

Sekiranya ada pertanyaan berkaitan nikah di Thailand atau cerai di Thailand isi ruang di bawah dan kami akan berusaha untuk mendapatkan jawapan yang tepat.

Hubungi Kami untuk Nikah di Thailand!