Pengguna Telefon Bimbit: Sentuh nombor berikut untuk menelefon kami: 010-365 8513. Call SEKARANG!!

Perlantikan Jurunikah di Pejabat Agama Songkhla

Majlis Agama Islam Songkhla (MAIS) bertanggung jawab melantik dan mentauliah semua jurunikah di Wilayah itu. Pada masa ini, ada 30 naib kadi yang dilantik untuk menjadi jurunikah oleh MAIS dan mereka inilah yang boleh menikahkan rakyat Malaysia dalam Wilayah itu. Mereka ini menjalankan upacara ijab kabul dan kemudian mengeluarkan sijil kahwin. Majlis ini juga mengeluarkan surat pengesahan nikah yang ditujukan kepada satu-satunya Konsulat Malaysia bagi Selatan Thailand, di Songkhla.

Masjid Hat Yai, Songkhla
(Ibu Pejabat MAIS)Nikah dibenarkan di MAIS sahaja

Untuk menangani masalah kahwin yang diuruskan oleh sindiket haram, ijab kabul di Wilayah Songkhla bagi rakyat Malaysia sekarang hanya dibenarkan di pejabat Agama Islam Songkhla yang bertempat di Khlonghae, Hat Yai.

Gambar Jurunikah Bertauliah MAIS

Gambar kesemua jurunikah ini tertera pada papan kenyataan pejabat Majlis di Hat Yai. Gambar-gambar jurunikah berikut diambil dari papan kenyataan itu.

beberapa jurunikah dari Majlis Agama Islam Songkhla

Surat nikah Songkhla

Pasangan yang melangsungkan pernikahan di Pejabat MAIS akan mendapat surat nikah mereka sejurus selepas pernikahan selesai.

MAIS juga mengeluarkan surat pengesahan kahwin di Thailand kepada pasangan-pasangan Malaysia yang kahwin di wilayah itu. Tujuan surat pengesahan ini ialah untuk membolehkan rakyat Malaysia memohon surat pengesahan pernikahan dari Konsulat Malaysia di sana.

Contoh surat nikah dan pengesahan nikah yang dikeluarkan oleh MAIS adalah seperti berikut. Surat pengesahan nikah ditujukan kepada Konsulat Malaysia bagi Selatan Thailand, yang juga bertempat di Songkhla, supaya Konsulat dapat mengeluarkan surat pengesahan yang ditujukan kepada Pejabat Agama di Malaysia.

contoh surat nikah Pejabat Agama Songkhla

Contoh surat nikah dari Majlis Agama Islam Songkhla

Lokasi MAIS


Lihat peta Majlis Agama Islam Songkhla dalam peta lebih besar

Hubungi Kami untuk Kahwin di Thailand!