Pengguna Telefon Bimbit: Sentuh nombor berikut untuk menelefon kami: 010-365 8513. Call SEKARANG!!

Nikah di Thailand: Pakej Utama Kami

Harga: RM1,800 untuk berdua

Kandungan Pakej:

Perkahwinan di Thailand

Urusan perkahwinan di Siam sangat mudah. Proses nikah di Thailand hampir sama dengan proses nikah di Malaysia satu masa dulu.

Nikah di Siam tak memerlukan sijil HIV atau siji kursus pra-perkahwinan. Memang tak ada pun kursus pra-perkahwinan di sana.

Lelaki yang ingin poligami tidak diperlukan mendapatkan surat kebenaran poligami dari Majlis agama, seperti yang berlaku di Malaysia. Di Malaysia, masa untuk mendapatkan surat kebenaran poligami ini boleh menjangkau tempoh berbulan-bulan, terutamanya kalau tidak dipersetujui oleh isteri sedia ada.

Perbezaan seperti diatas membolehkan urusan pernikahan di Siam disiapkan dalam masa sehari, bukan berbulan-bulan seperti di Malaysia.

Walau pun proses perkahwinan di Thailand jauh lebih mudah dan ada kebaikannya, keburukannya pun ada juga. Sebagai contoh, ada kemungkinan seorang lelaki yang sudah pun beristeri empat berkahwin lagi tanpa diketahui oleh jurunikah. Atau seorang perempuan yang sudah berkahwin tetapi mengaku tidak bersuami, dan berkahwin lagi.

Kalau seorang yang bukan Islam ingin berkahwin dengan seorang Islam, boleh diadakan upacara memeluk Islam sebaik sebelum dilangsungkan perkahwinan. Perbuatan begini seolah-olah mempersendakan agama Islam. Seolah-olah kafir itu dibenarkan memeluk Islam "kerana nak kahwin", bukan "kerana Allah". Kalau di Malaysia, mualaf itu perlu menghadiri kursus pemahaman Islam selama beberapa hari sebelum diberikan sijil, dan sesudah itu barulah dibenarkan berkahwin dengan seorang Islam.

Senarai Halaman