nikah di Pejabat Jabatan Agama Islam Thailand - MAIS - pejabat naib kadi

Surat Nikah Selatan Thailand

kahwin di Jabatan Agama Islam Thailand oleh naib kadi

Cara Nikah di Thailand | Mengapa Pilih Kami | Hubungi Kami
Poligami Tanpa Kebenaran | Wali Enggan | Nikah Gantung, Nikah Khitbah | Nikah Hamil

Majlis Agama Islam Wilayah Songkhla

Majlis Agama Islam Songkhla (MAIS) bertanggung jawab melantik dan mentauliah semua jurunikah di Wilayah itu. Pada masa ini, ada 30 naib kadi yang dilantik untuk menjadi jurunikah oleh MAIS dan mereka inilah yang boleh menikahkan rakyat Malaysia dalam Wilayah itu. Mereka ini menjalankan upacara ijab kabul dan kemudian mengeluarkan sijil kahwin. Majlis ini juga mengeluarkan surat pengesahan nikah yang ditujukan kepada satu-satunya Konsulat Malaysia bagi Selatan Thailand, di Songkhla.


Masjid Hat Yai, Songkhla
(Ibu Pejabat MAIS)

Waktu buka Pejabat MAIS

Untuk menangani masalah kahwin yang diuruskan oleh sindiket haram, ijab kabul bagi rakyat Malaysia sekarang hanya dibenarkan di pejabat Majlis Agama Islam yang bertempat di Hat Yai.

Gambar kesemua jurunikah ini tertera pada papan kenyataan pejabat Majlis di Hat Yai. Gambar-gambar jurunikah berikut diambil dari papan kenyataan itu:

beberapa jurunikah dari Majlis Agama Islam Songkhla

contoh surat nikah Songkhla, contoh surat nikah thailand
Contoh surat nikah
Surat Nikah Songkhla, Thailand

Pasangan yang melangsungkan pernikahan di Pejabat MAIS akan mendapat surat nikah mereka sejurus selepas pernikahan selesai. Contoh surat nikah yang dikeluarkan adalah seperti di kiri.

Klik untuk imej yang lebih besar.

 

MAIS juga mengeluarkan surat pengesahan kahwin di Thailand kepada pasangan-pasangan Malaysia yang kahwin di wilayah itu. Tujuan surat pengesahan ini ialah untuk membolehkan rakyat Malaysia memohon surat pengesahan pernikahan dari Konsulat Malaysia di sana.

Contoh surat yang dikeluarkan oleh MAIS adalah seperti di kanan. Perhatikan bahawa surat itu ditujukan kepada Konsulat Malaysia bagi Selatan Thailand, yang bertempat di Songkhla, supaya Konsulat dapat mengeluarkan surat pengesahan yang ditujukan kepada Pejabat Agama di Malaysia.

Klik untuk imej yang lebih besar.


contoh surat pengesahan nikah
Contoh surat pengesahan nikah
Lokasi MAIS:


Lihat peta Majlis Agama Islam Songkhla dalam peta lebih besar

Hubungi Kami Sekarang!


Pendaftaran Kahwin Konsulat Malaysia

eXTReMe Tracker

Web Design & SEO Malaysia
Suka Sama Suka

Copyright © 2010-2011 sukasamasuka.net. No part of this website shall be copied and published in any form without our written permission.