kahwin Thailand yang sah oleh jurunikah yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia

Sah Nikah Thailand
Hanya Songkhla Di Iktiraf

kahwin lari untuk nikah thailand hanya sah di Songkhla

Cara Nikah di Thailand | Mengapa Pilih Kami | Hubungi Kami
Poligami Tanpa Kebenaran | Wali Enggan | Nikah Gantung, Nikah Khitbah | Nikah Hamil
pakej nikah di thailandPERBANDINGAN NIKAH DI YALA, NARATHIWAT, SONGKHLA
(untuk nikah di Pejabat Majlis Agama Islam wilayah berkenaan sahaja)

perbandingan nikah di yala, narathiwat, songkhla


Nikah di Yala, Narathiwat Tak Diiktiraf
Hanya Nikah di Songkhla sahaja Diiktiraf

Dipetik dari Laporan Metro Oleh Mohamad Hussin
mohamad@hmetro.com.my
2010/10/08

SONGKHLA (Selatan Thailand): Pernikahan pasangan luar terutama rakyat Malaysia di Songkhla tidak akan diiktiraf jika menggunakan khidmat sindiket nikah ekspres atau jurunikah tidak bertauliah kerana Majlis Agama Islam wilayah Songkhla (Mais) sudah mengeluarkan arahan hanya pejabatnya di sini, sebagai tempat pernikahan yang sah berkuat kuasa 16 September lalu.

Berikutan itu, pasangan yang bernikah selain daripada di pejabat Mais di Jalan Klonghae di sini, dianggap tidak sah.

Yang Dipertua Mais, Zakaria Saleh berkata, peraturan baru itu dikeluarkan kerajaan Thailand berikutan banyak aduan mengenai kekeliruan serta pemalsuan sijil nikah.

"Selepas ini, pasangan yang bernikah selain daripada di pejabat Mais, tidak sah dan tidak diiktiraf kerana hanya kami mengeluarkan sijil nikah sah dan asli.

Kami menerima banyak aduan dan rungutan daripada pasangan yang tidak berpuas hati apabila mendapati sijil nikah mereka palsu kerana mereka bernikah menggunakan sindiket atau jurunikah tidak bertauliah" katanya ditemui di sini, kelmarin.

Menerusi peraturan baru itu, semua pasangan luar yang mahu bernikah di Thailand tidak lagi dibenarkan melakukannya di daerah lain di selatan negara itu seperti Padang Besar, Danok, Patani, Sadao dan Narathiwat supaya pernikahan itu diiktiraf dan didaftarkan dengan Konsulat Malaysia di Songkhla.

Zakaria berkata, terdapat 30 jurunikah bertauliah Mais yang menjalankan tugas mereka di pejabat Mais setiap hari mulai jam 8 pagi hingga 4 petang.

Menurutnya, jurunikah yang menikahkan pasangan di luar pejabat Mais akan dikenakan tindakan tegas termasuk dipecat dan mengingatkan pihaknya serius mengendalikan isu pernikahan ini.

"Kami mendapati banyak masalah berlaku sebelum ini kerana tiada sistem sistematik menyebabkan banyak pihak keliru hingga ada pasangan terperangkap dengan sindiket pernikahan palsu.

Sebelum ini ada pasangan datang untuk melaporkan perkahwinan mereka tetapi menghadapi masalah kerana sijil nikah palsu dan tidak diperakui Mais selain menyebabkan banyak kerumitan kerana kami terpaksa membuat siasatan kesahihan pernikahan mereka sebelum ia didaftarkan dengan Konsulat Malaysia di Songkhla," katanya.

Selain itu, pasangan yang tidak cukup syarat bermastautin dalam jarak sekurang-kurangnya 90 kilometer (km) dari masjid Mais diwajibkan berurusan dengan Mais yang akan menentukan lokasi lebih sesuai bagi melangsungkan pernikahan.

Hubungi Kami Sekarang untuk Nikah Thailand!


pegun Fatwa Perkahwinan di Thailand arah kanan

eXTReMe Tracker

Web Design & SEO Malaysia
Suka Sama Suka

Copyright © 2011 sukasamasuka.net. No part of this website shall be copied and published in any form without our written permission.